Kissan kantoboksin päällinen II (Gulliver 1)

Tämä kantoboksin päällinen on tehty osapuilleen samalla tavalla kuin ison boksin päällinenkin. Kangas on paksumpaa jotta päällinen olisi erityisen lämmin. Mitat ja ohjeet ovat ”sinne päin”. Boksi on Gulliver 1, hihna on lisävaruste.

Tarvitset:

  • Toppakangasta 120cm x 125cm (Lasten kankaissa on hyviä vaihtoehtoja. Käyttämäni kangas oli ”tikki-turkista”. Valitsin kankaan jossa oli sekä vanukerros että karvavuori, mutta näin paksua kangasta on jo hankala ommella.)
  • Vettä hylkivää Wertex -kangasta (Samaa josta valmistetaan lasten ulkoiluvaatteita.)
  • Kanttinauhaa
  • Nyöriä
  • Tarranauhaa

1. Leikkaa kangas. Kuvassa kangas on leikattu kokoon 120cm x 125cm, mutta vähempikin kangas olisi riittänyt boksin takaosaan. Lopullinen kokonaispituus muutaman leikkauskerran jälkeen taisi olla lähempänä 105 cm. Jos teet suojuksen paksusta kankaasta, jätä sivuille runsaasti kangasta sillä paksu sauma vie tilaa!

2. Etsi, merkitse ja leikkaa kantokahvan sekä hihnojen reiät (kuva). Huolittele reiät siksakilla (kuva). Ompele kanttinauha reikiin [kuva yllä]. Huom! Kanttinauha kannattaa harsia paikalleen ennen ompelemista varsinkin pieniin hihnojen reikiin. Ison boksin reikiin sai kaikkiin ommeltua kanttinauhan koneella, mutta tähän tein rei’istä niin pienet, että ompelin hihnareiät käsin ja kantokahvan kanttinauhan ompelukoneella.

3. Ompele alasauma ensin oikealta ja sitten nurjalta puolelta (”tyynyliinasauma”). Huom! Jätä n. 10-15 cm eli sen verran kuin käytät nauhakujaa varten ompelematta (ks. kuva). Ompele sauman loppukohta huolella, jotta nauhakuja kestää kulutusta.

4. Sovita, leikkaa ja ompele takasaumat ensin oikealta ja sitten nurjata puolelta. Muista ommella oikealta puolelta ommellessasi läheltä kankaan reunaa eikä ylemmässä kuvassa nuppineuloilla merkityn oikean sauman kohdalta. Muista siksak!

5. Leikkaa Wertex -kankaasta 42cm x 24 cm pala. Huolittele pala n. 1cm saumoilla ja ompele se boksin pohjaan (kuva). Sovita suoja huolella. Muuntamalla ohjetta teet tästä vaiheesta helpomman: jos vaihdat alasauman paikkaa sivulle, voit ommella kurasuojan jo ennen kuin boksi on ommeltu muotoonsa.

6. Ompele nauhakuja. Tikki-turkis osoittautui liian paksuksi: se ei mene kokonaan suppuun. Halutessasi voit ommella nauhakujan ohuemmasta kankaasta, vaikkapa Wertexistä, jolloin boksin etuosan saa paremmin kiinni. Jos käytät tikkikangasta, vapaana repsottavat nauhakujan reunat kannattaa ommella käsin siistimmäksi ennen nauhakujan ompelemista (kuva). Näin ehkäiset suuaukon myöhempää rispaantumista. Nyörin kohdan nauhakujasta joutunee näin paksun kankaan kanssa ompelemaan käsin. Ompele nauhakuja ja varsinkin sen alaosa josta nyöri kulkee, lujaksi!

7. Pujota nyöri nauhakujaan hakaneulan avulla. Solmi nyörin päät. Ellet halua suojukseen ikkunaa, sinulla on valmis boksi!

8. Merkitse ikkunan paikka hakaneuloilla (kahvaa on hyvä käyttää keskipisteenä ja mitata etäisyys keskipisteen molemmille puolille. Piirrä, leikkaa (kuva), siksakkaa ja huolittele kanttinauhalla haluamasi muotoinen ikkuna.

9. Leikkaa ylijäämäpalasta n. 28(leveys) x 20 cm kokoinen ikkunaluukku. Ompele saumakohtaan (boksia vasten tuleva osa, luukku ommellaan boksiin kiinni oikean puoleisen tikkauksen kohdalta) nauha jos haluat kiinnittää luukun ylös rusetilla. Myös nepparit, tarranauha tms ovat hyvä vaihtoehto. Luukun alareunan nurkkiin ompele 8cm pituiset palat tarranauhaa. Ompele luukku boksiin ikkunan yläpuolelle (itse sovitin kuvion niin, että ommel tuli tikkauksen kohdalle), sovita tarranuhan vastinkappaleiden paikat ja ompele ne suojukseen ikkunan alle. Koska suojuksen on tarkoitus olla lämmin, sovita ikkunaluukku kireäksi.

10. Suosittelen lämpimästi ompelemaan ’vapaalle’ sivulle A4 -kokoisen taskun, jonne saa näppärästi laitettua kissan rekisterikirjat, näyttelyluettelon, eläinlääkäripaperit tai vaikkapa valjaat. Isossa boksissa on taskut molemmilla puolilla ja niille on ollut paljon käyttöä. Pieni esteetikko minussa käskee jättämään taskun pois, mutta taidanpa ommella sellaisen kuitenkin kunhan ostan lisää kanttinauhaa, koska se vain on äärimmäisen kätevä.

(Kohdat 8-10 voisi tietenkin sijoittaa myös kohdan 2 jälkeen.. 😉  )

Kuvia valmiista suojuksesta:

Takaisin käsityönurkkaan tästä.