Kissan astma

Raichu on astmakissa. Sillä on tulehduspohjainen astma, joka on seurausta pentuna sairastetusta flunssasta. Kissa reagoi helposti sairastumisiin hengitysteillään, ja Raichulle kehittyi siis astma.

Astma on sairaus josta ei parane koskaan täysin, mutta hoidettuna sen kanssa elämisen ei tarvitse olla hankalaa. Kaikki astmakissat eivät tarvitse edes lääkkeitä, sillä lievimmissä tapauksissa jo säännöllinen kodin puhdistus ja astmaa aiheuttavien tekijöiden poisto ympäristöstä voi riittää. Toisinaan kissa taas tarvitsee tueksi esimerkiksi kortisonihoitoa.

Kun perinnöllinen astma, joka alkaa yleensä kissan ollessa vanhempi, usein pahenee kissan kasvaessa, on tulehduspohjaisessa astmassa jopa toivoa oireiden lievenemisestä.

Emme itsekään tiedä kissan astmasta paljoa, sillä opettelemme siitä koko ajan lisää Raichun kanssa eläessämme. Olisin kaivannut aluksi astman mahdollisuutta pohtiessani lisää tietoa kissan astmasta, joten ehkäpä nämä Raichun sivut ovat jollekin vielä edes pieneksi hyödyksi. Kaikki sivuilla esitetty on vain meidän tapauksessamme todettua ja omia mielipiteitäni! Kissan, kuten ihmisenkin, astmaa on erilaista eikä kaikki täällä sanottu välttämättä päde muihin! Minulla itselläni ei ole minkäänlaista kokemusta astmasta tai allergioista. Nämä ovat vain huomioita, ei virallista tietoa! Päivitän näitä sivuja sitä mukaa kun opin itse astmasta lisää.

Raichun astmadiagnoosissa käytettiin seuraavia tietoja:

 • Päiväkirja yskän laadusta ja tiheydestä.

Raichu yski ennen lääkkeiden saamista melkein päivittäin. Yskän laukaisi melkein aina kova kehrääminen: Raichulla on tapana tulla syliin selälleen ja kehrätä siinä asennossa kovaa, ilmeisesti tämä vaikeutti hengitystä sen verran että laukaisi yskäkohtauksia. Yskä on kuivan ja kovan kuuloista. Kohtausten aikana pää menee maata myöten – toisinaan se myös heiluu maata pitkin puolelta toiselle – ja hartiat ovat niskan takana kyyryssä. Usein kohtauksen tulon pystyy kuulemaan katkonaisena hengityksenä ennen varsinaista yskimistä.

 • Video

Näytimme lääkärille videon Raichun yskästä, ja lääkärin mukaan yskä ja käyttäytyminen videolla oli juuri tyypillistä astmakohtaukselle. Laitan tähän alle yhden videon, jossa Raichulla on n. keskivahva astmakohtaus. Tämä video on kuvattu tammikuun lopulla 2009, jolloin Raichu on siis ollut astmalääkkeillä jo yli kuukauden eikä enää saa tämän kovempia kohtauksia, ja näitäkin n. kerran kahdessa viikossa. Tämän kohtauksen laukaisi ilmeisesti lattian luutuaminen liian ärsyttävällä pesuaineella (tolu).

[googlevideo]http://video.google.com/videoplay?docid=2616440481039753403&hl=en[/googlevideo]

(Taustalla yskii kerran myös avomieheni E-P. )

 • Verikoe

Raichun veressä huomattiin kohonneet eusinofiilit. En osaa tarkemmin selittää mitä tämä tarkoittaa, mutta siinä vaiheessa kun verikoe otettiin lääkäri sanoi että se viittaisi joko loisiin tai astmaan.

 • Röntgen

Usein röntgen on luotettavin tapa diagnosoida kissan astma. Röntgenkuvissa pitäisi näkyä donitsin muotoisia rinkuloita. Raichulla näitä ei ollut, vaan sillä huomattiin sitävastoin paksuuntumaa keuhkoputkessa, mikä on myös astman oire.

 • Keuhkojen kuunteleminen

Raichu joutui käymään usealla lääkärillä ennen kuin astma saatiin diagnosoitua. Useimmat lääkärit kuuntelivat Raichun keuhkot ja sanoivat että hyvältä kuulostaa, kyseessä ei voi olla astma. Siksipä Raichu joutui käymään läpi turhia matokuureja ja antibioottikuureja ja odottamaan apua astmaoireisiinsa usean kuukauden ajan. Siitä syystä en luottaisi ainakaan pelkkään keuhkojen kuuntelemiseen astmaa diagnosoitaessa, myöskään poissulkevana tekijänä.

Toimenpiteet joita astma aiheuttaa kotonamme:

Kissan astma voi helpottua jo pelkästään näillä toimenpiteillä. Seuraava lista ei ole tyhjentävä, ja toimenpiteitä pohtiessa kannattaa lukea mm. allergia- ja astmaliiton ohjeita astmakodin sisustuksesta ja siivouksesta. Sama mikä pätee astmaa sairastavan ihmisen kotiin, pätee myös kissan kotiin.

 • Siivousväliä emme muuttaneet sillä siivoamme joka viikko perusteellisesti muutenkin, mutta tämä on ensimmäinen asia mihin astmakodissa kannattaa kiinnittää huomiota. Kaikki pöly ärsyttää keuhkoja.
 • Jotkin huonekasvit pahentavat astma-oireita. Näistä löytyy lista allergia- ja astmaliiton sivuilta. Me hankkiuduimme eroon mm. erilaisista traakkipuista, tyräkeistä ja limoviikunasta. En huomannut eroa Raichun astmassa näiden poistuttua, mutta varmuuden vuoksi kuitenkin pidämme listan kasvit poissa kotoamme.
 • Pyykinpesuaineet ja huuhteluaineet vaihdoimme hajustetuista sellaisiin joista löytyy allergia- ja astmaliiton merkki. Varsinkin sellaista pyykkiä pestessäni jossa tiedän Raichun oleskelevan (kuten petivaatteet ja näyttelyverhot) pidän huolen etten koskaan käytä hajustettuja pesuaineita. Siivouksessa käytettävät puhdistusaineet kannattaa myös valita niin ettei niissä olisi hajusteita tai etteivät ne olisi liian voimakkaita.
 • Kissanhiekan laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Ennen käytimme yksinomaan ökö plus -puupellettejä, jotka pölyävät jonkin verran. Pöly on kuitenkin puupohjaista, mikä on keuhkoille parempaa kuin kivipöly. Terveen kissamme, Aslanin, tehtyä ökölakon olemme kuitenkin siirtyneet vähitellen mikrohiekkoihin. Odour Buster -hiekka sai Raichun yskimään heti ensimmäisellä käynnillä, vaikka sen luvataan olevan pölyämätöntä. Tähän mennessä meillä paras tulos on ollut Pet Plus -merkkisen hiekan kanssa, jonka aikana Raichun yskiminen on ollut todella vähäistä ellei olematonta. Itsekin hämmästyin sitä, ettei tämä hiekka tosiaan tunnu pölyävän lainkaan. Pet Plussan kanssa samalle viivalle on meidän kokeilemista hikoista yltänyt myös Extreme Classic. Hiekkaerissä on toki eroja saman merkinkin sisällä emmekä ole kokeilleet jokaista saatavilla olevaa hiekkaa, joten jokaisen astmakodin kannattanee itse etsiä sopivin kompromissi omalle kissalleen.
 • Kannattaa välttää hajuvesien, hiuslakkojen yms. käyttöä kissan lähettyvillä. Ennen astmadiagnoosia aiheutin kerran Raichulle astmakohtauksen sillä, että laitoin hajuvettä mennessämme ulos syömään.
 • Ulkoilussa kannattaa huomioida suuret lämpötilaerot ja siitepöly, mitkä saattavat aiheuttaa kohtauksia. Tämän puolentoista vuoden aikana mitä olemme Raichun astman kanssa eläneet, pahimmin se on reagoinut koviin pakkasiin jotka tekevät huoneilman kuivaksi. Eläinlääkäri suositteli astmakissan kotiin talveksi huoneilman kostutinta minkä olin jo ensimmäisenä leutona talvena ehtinyt unohtaa. Erään kissankasvattajan vinkattua kostuttimesta uudestaan hankimme sellaisen. Kostutin on ollut tätä kirjoittaessani toiminnassa vasta pari päivää, mutta pakkasista huolimatta Raichu ei ole nyt yskinyt muutamaan päivään, joten laite vaikuttaisi toimivan. Toisen yskimisaallon Raichulla sai aikaan kaikista kuumimmat kesähelteet. Siitepölyyn se ei tuntunut ainakaan viime keväänä reagoivan mitenkään, mutta vältimmekin ulkoilua siitepölyaikaan varmuuden vuoksi.

Astman lääkehoito

Astmaa voi hoitaa useammallakin tavalla. En kuollaksenikaan muista enää mitä kaikkia lääkkeitä lääkäri mainitsi (voi johtua siitä että siinä vaiheessa kun kuulee että kissalla nyt todellakin on parantumaton sairaus ei keskittymiskyky ole ihan paras), mutta ainakin kortisonin sukuiset aineet pistoksina, tabletteina tai hengityksen kautta annettuna ovat mahdollisia. Raichun kanssa päädyimme hengitettävään kortisoniin (flixotide),  sillä halusimme minimoida mahdolliset kortisonin sivuoireet, joita ovat mm. lihavuus, jatkuva jano sekä iho-oireet.

Sopivan lääkeannoksen löytäminen on pitkä prosessi, johon vaikuttavat mm. vuodenajat. Aiemmin Raichu sai lääkettä joka aamu ja ilta, tällä hetkellä vain iltaisin. Kissa tottuu kyllä astmalääkkeen ottoon kunhan totuttamisen tekee mahdollisimman positiiviseksi kissalle. Raichu rakastaa kehumista, rapsuttelua ja juttelua, joten jatkuva höpöttäminen ja silittäminen lääkkeen annon aikana ja jälkeen yhdistettyinä nameihin saivat Raichun melko pian (n. kahden viikon aikana) tottumaan lääkkeen ottamiseen. Nykyisin Raichu tulee nopeasti paikalle kun näkee meidän ravistelevan lääkettä.

Vinkkejä astmalääkkeen antamiseen.

Allaolevassa videossa näkyy normaali iltarutiinimme: joka ilta kello 21 annamme Raichulle astmalääkkeen. Nykyinen annos on siis kerran päivässä. Välillä se annetaan yhdessä, välillä yksin, mutta E-P on yksin antamisessa paljon parempi. Harjoittelua vain lisää!

Ps. Videolla kuuluva hyvähyvä-lässytys kuuluu asiaan ja on oikein eläinlääkärin määräämää 😉 Raichu nimittäin rakastaa lässytystä ja lääkkeen annossa on tärkeintä että kissa kokisi sen mahdollisimman mukavaksi ja tulee siis palkituksi kehuin, silityksin ja namein.

[googlevideo]http://video.google.com/videoplay?docid=-4843078338274483661[/googlevideo]

Kissalle on olemassa oma astmanaamionsa, Aerokat. Riippuu varmasti kissan kuonosta, millainen maski sopii parheiten. Meille eläinlääkäri suositteli pikkuvauvoille tarkotettua ferraris- naamiota ja kammiota, mihin olemme olleet hyvin tyytyväisiä. Maski on kuin luotu itämaisen kissan pitkulaiselle kuonolle:

Eläinlääkäri neuvoo astmalääkkeen antamisen tapauskohtaisesti, mutta tässä muutamia hyviksi koettuja oman eläinlääkärime antamia neuvoja:

 • Alussa tärkeintä on, että kissa ei ahdistu lääkkeen antamisesta eikä koe itseään pakotettavan mihinkään. Ensimmäisillä kerroilla lääkkeen hengittämistä tärkeämpää on, että kissalle jäisi maskista positiivinen mielikuva. Raichun kanssa syötimme sille jopa aluksi vain nameja maskin vierestä, emmekä yrittäneet saada sitä väkisin pitämään kasvojaan maskissa.
 • Kehu ja palkitse kissaa joka kerta heti (viive ei saa kestää paria sekuntia kauempaa) lääkkeen annon jälkeen. Kissa yhdistää palkinnon maskiin vain jos sen saamisessa ei ole viivettä.

Omia huomioita:

 • Anna lääke aina samaan aikaan ja samassa paikassa (jos lääke annetaan esimerkiksi kerran päivässä). Kissa osaa odottaa lääkkeen saamista osana rutiiniaan. Meillä iltalääkkeen antoa seuraa usein heti iltaruoka, myös iltaleikki on monesti samoihin aikoihin. Raichu yhdistää eteisen lipaston nameihin, leluihin ja nykyisin myös astmalääkkeeseen ja annammekin mieluiten lääkkeen aina sen vieressä. Aluksi koitimme antaa lääkkeen kylpyhuoneessa rauhassa, ettei Aslan olisi häiritsemässä, mutta Raichu vain kummaksui outoa paikkaa ja lisäksi oven takana huutava Aslan vain häiritsi entistä enemmän. Nykyisin Aslan odottaa kiltisti vieressä toimituksen aikana, sillä sekin tietää saavansa namin.
 • Älä pidä kissaa tiukasti. Parhaaksi itse kokemamme tapa on asettaa kissa yhden polven päälle istumaan, ja ottaa hyvin hellä, aavistuksenomainen ote kissan niskasta. Tämä toimii meillä hyvin, sillä näin kissa keskittyy tasapainoilemaan jalan päällä eikä muista rimpuilla ja vikuroida. Jos se on esimerkiksi tukevasti pöydällä tai toisen sylissä, sen ei tarvitse ajatella tasapainoaan ja se voi keksiä muuta tekemistä.
 • Puhu kissalle rauhalliseen, matalaan sävyyn lääkettä annettaessa – näin se tietää että toimitus on vielä käynnissä. Incatin foorumilla eräs astmakissan omistaja kerran neuvoi, että kissan hengenvedot kannattaa laskea ääneen. Näin teemme myös me, sillä se auttaa rutinoimaan ja rytmittämään lääkkeen annon. Heti viimeisen henkäisyn jälkeen äänensävy muuttuu korkeammaksi ja kissa tietää että se saa kohta palkinnon.
 • Kissa on siltikin aina kissa, eikä ole vaarallista jos se kerran tai pari nykäisee päänsä pois maskista. Eläinlääkärin mukaan astmalääke pysyy kammiossa kuitenkin noin 2 minuuttia.